Een Op De Drie A Vier Kinderen Is Al Allergisch!!

Met deze blog wil ik u veel informatie omtrent allergieёn geven. Ervaringen uitwisselen om kennis op te bouwen rondom allergieёn. Dit met als doel zelfhulp te creёren. Immers u kent uw kind of uzelf het beste. Om niet afhankelijk van anderen te zijn. Informatie met betrekking tot gezond wonen en gezond leven. Hypoallergeen en natuurlijk. Informatie met betrekking tot dieёten, allergieёn, oorzaken, klachten, mogelijkheden van behandelingen, innovatief en preventief. U inbreng is hierbij zeer belangrijk. Ik nodig u daarom uit om deel te nemen aan dit blog.

Mijn Achtergrond

Door mijn beide kinderen, Alex en Donata, die allebei allergisch waren kwam ik al vroeg met de problemen omtrent allergie in aanraking. Als baby was Alex meteen na de geboorte heel erg allergisch. Hij kreeg borstvoeding tot ruim twee jaar mede doordat het niet lukte om hem op de gewone voeding over te zetten. Op alles reageerde hij met ezceem en ontzettende jeuk, oa. op rijstebloem, de fruithapjes en groenten. De voeding hebben we heel voorzichtig, in kleine stapjes aan de hand van een dagboekje, onder begeleiding van een diëtiste uitgebreid. Hij kreeg een aangepast dieet. Stoffen waar hij niet tegen kon werden geëlimineerd.

Alex sliep erg slecht, werd bij het minste of geringste wakker en huilde erg veel. Lange wandelingen en zelfs autoritten om hem stil en aan het slapen te krijgen hebben we gemaakt. Het gaf veel stress en had tevens ook effect op je relatie en je gezin. Een ultieme test kun je het wel noemen. Wanhopig werd je er van en je voelde je soms zo machteloos. Mede door de vele zorgen. Het koste iedereen dan ook veel energie. Als je terug kijkt vraag je je af hoe je in hemelsnaam die beginjaren bent doorgekomen. Je werd echt geleefd hierdoor.

Alex is allergisch voor peulvruchten, vis, tomaat, paprika, kruiden oa. kaneel en peper, chocolade, koemelk, soja, en kleur- en conserveringsmiddelen. Van chocolade, kleur- en conserveringsmiddelen werd hij erg druk en hyper, leek hierdoor soms wel ADHD achtig. Ook reageerde hij op eten wat ik had gegeten tijdens de borstvoedingsperiode. Als baby had hij eens een nieuwe spijkerbroek gekregen. Nadat ik hem deze voor het eerst had aangetrokken begon hij ineens als een gek te krijsen en te rollen. Toen ik de broek weer uitdeed werd hij weer rustig. Bleek dat het kwam door de verfstoffen in de broek. Dat verwacht je toch niet. Of die keer toen we op vakantie waren en er vlakbij een koeienstal was. Door de ammoniaklucht verergerde zijn astma en werd hij zieker en zieker. Ook kreeg hij steeds meer jeuk en had last van zijn eczeem en allergieën. Een geweldige vakantie. Bij allergieën moet je daarom constant alert en attent zijn. Maar vooral op je gevoel en je ervaring afgaan. Vaak boven de goedbedoelde adviezen want jij kent hem immers het beste en weet hoe hij reageert.

Voor behandeling gingen we naar de huisarts en zochten tevens de alternatieve sector op. De medicijnen die de reguliere medische wetenschap geeft hebben veel bijwerkingen en onderdrukken mijns inziens de oorzaak waarna het op een dieper niveau weer naar buiten komt oa. in de vorm van astma. Je doet alleen wat aan symptoombestrijding en lost de oorzaak niet op. Via via kwamen we terecht bij een chinese dokter in Rotterdam. Deze schreef zalf voor op basis van kruiden. We schrokken ons lam toen we het bericht lazen in de krant dat deze dokter opgepakt was omdat hij hormonen in deze zalf stopte. De rede juist waarom we bij hem kwamen. Nu begreep ik ook de witte plekken op de huid van onze kinderen. Wat bedrogen voelden we ons. Helaas bevinden zich overal oplichters en fraudeurs. Hoezo eerlijke en oprechte zorgverlening.

Door de allergie zijn we veel bewuster geworden van de rotzooi en toxische stoffen die er in ons eten, leefmilieu, leefwijze, gezondheidzorg en samenleving zitten. Waar we ons helemaal niet bewust van waren. Door de allergie ben je genoodzaakt je gedrag, leefwijze, eetpatroon en omgeving helemaal aan te passen. Maar ook jezelf te informeren en te onderzoeken in relatie met ervaringen en reacties. Zo verergerde ik ook door mijn patronen en gedrag zijn manier van omgaan met zijn allergie en dus ook indirect zijn allergie. Toen ik me hier bewust van werd en verschillende andere patronen letterlijk bij mijn ouders, in ons gezin en bij onze kinderen, gecopieёrd zag worden werd het voor mij duidelijk dat ik dit niet wilde. Dat ik dit wilde doorbreken. Dit was voor mij de reden om Avatar te gaan doen. Om aan de slag te gaan met mezelf. Om eerlijk te zijn naar mezelf en naar de ander toe. Een zeer krachtige cursus in zelfontdekking, zelfopbouw en zelfrealisatie.

Als ik momenteel de berichten hoor dat een op de drie kinderen al allergisch zijn, dit aantal alleen maar stijgt, maak ik me grote zorgen. Nu Oosteuropa en het Oosten onze leefwijzen en voedingswijzen overnemen zie je daar de allergieёn in aantal snel toenemen. Veel te weinig wordt er stilgestaan tijdens de ontwikkeling van produkten bij het effect op onze gezondheid. Dit zou toch een eerste criterium moeten zijn. Kostprijzen, winsten en belangenverstrengeling spelen hier echter wel een belangrijke rol in.

Onze zorg voor onze volgende generatie en hun toekomst zou hierin toch voorop moeten staan. Zodat zij ook nog een menswaardig bestaan zullen hebben. Echter het is veelal kort door de bocht beleid zonder enige visie. De regering zou hier een veel duidelijkere rol in moeten spelen met strengere regelgeving waarbij gezondheid op de eerste plaats komt.

Innovatie, nieuwe technieken en een andere gezondheidzorg zijn hierbij wel noodzakelijk om een andere 21 eeuw te creeёren. GlobalCreativeEconomy biedt hierbij een grote kans. Een nieuwe manier van ondernemen. Het loslaten van oude systemen die niet meer werken. Uitgaan van nieuwe innovatieve ideeen en kansen. Elkaars kracht zien en versterken door samenwerking. Elkaar niet zien als concurrent maar als partner, waardoor er een een community ontstaat met alle voordelen en kansen van dien. Een mooie aanvulling hierbij is cradle to cradle.

Met vriendelijk groet,

Petra Meijer-Huibers

zondag 23 maart 2008

Voorzichtigheid geboden met Was- en Schoonmaakmiddelen!

Optische witmakers, enzymen en geurstoffen in schoonmaakmiddelen en wasmiddelen zijn namelijk belangrijke allergenen in relatie met allergie, astma of exceem. Bepaalde stoffen in was- en schoonmaakmiddelen hebben zelfs kankerverwerkende eigenschappen. Daarbij zijn deze bestanddelen een ernstige bedreiging voor ons milieu.

Optische witmakers
Niet alle textielvezels kunnen door bleken wit worden gemaakt. Als het bleken niet volstaat, kan men naar een nog drastischer ingreep overgaan : de was gewoon wit verven. Optische witmakers zijn eigenlijk verfstoffen die aan het wasmiddel worden toegevoegd : ze zetten het onzichtbare ultraviolet- lichtdeel van zonnelicht om in een zichtbare lichtblauwachtige uitstraling. Door dit optisch effect wordt de lichtgelige kleur van vezels ,,overstraald”. Een vorm van elementair boerenbedrog dus om toch maar tegemoet te komen aan het streven naar superwitte was van de Europese huisvrouw. De optische witmakers zitten overigens dikwijls reeds ,,verweven” in synthetisch textiel. De wasmiddelen dienen dan om het optische effect te bestendigen. Het gebruik van witmakers houdt weer eens in dat er een laagje, ditmaal van witmakers, wordt afgezet op onze kleren en in contact komt met onze huid. Onderzoek naar de mogelijke gevolgen van dit voortdurend contact wijst in de richting van gevaar voor kanker en allergische eczemen, voor dermatosen (huidziekten), groeiremmende werkingen enzovoort. Bovendien kunnen de witmakers nooit volledig worden afgebroken in het milieu. Een gevaarlijk goedje dus, dat in feite geheel overbodig is...

Enzymen
Enzymen spelen een belangrijke rol in onze spijsvertering : zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat eiwitten opgelost worden. Gezien veel vuil op onze was bestaat uit hardnekkige eiwitvlekken leek het een goed idee om ook enzymen toe te dienen aan wasmiddelen. Enzymen zijn zelf zeer complexe eiwitverbindingen, die worden gekweekt met behulp van speciale enzymeproducerende bacteriën in grote tanks. Vroeger werden enzymen als een los poeder toegevoegd aan wasmiddelen, maar al vlug kwamen er tal van klachten in verband met allergische reacties en astma (na het inademen van dit poeder), zowel bij arbeiders in wasmiddelenfabrieken die met dit goedje moesten omgaan als bij consumenten. Tegenwoordig worden de enzymen ,,ingekapseld”, waardoor de meest sensationele voorbeelden van ziekten veroorzaakt door enzymen in wasmiddelen zijn weggevallen. Maar of dit een oplossing ten gronde is wordt door velen betwijfeld. Enzymen worden namelijk in verband gebracht met allergie, astma en exzeem, en het ontstaan hiervan. Ook bij het werken met enzymen is dit een probleem. Werkgerelateerde allergieen, astma en exzeem treden steeds meer op.

Het gebruik van enzymen kan vermeden worden door een andere wastechniek : als men gewoon erg vuile was op voorhand laat inweken in koud water en hardnekkige vlekken op voorhand bewerkt met bijvoorbeeld een stuk galzeep, kan men de was ook kraaknet krijgen. Het vraagt iets meer werk, maar het biedt de kans een gevaarlijk goedje te weren uit onze huishoudens en uit het milieu.

Bewaarmiddelen
Vooral bij vloeibare wasmiddelen worden dikwijls bewaarmiddelen gebruikt om bacterievorming tegen te gaan in de soms lange periode tussen produktie en gebruik. Maar ook in waspoeders zitten soms bewaarmiddelen om bacterievorming tijdens het produktieproces te voorkomen. In heel wat gevallen wordt het gevaarlijke formaldehyde als bewaarmiddel gebruikt. Volgens onderzoek in de Bondsrepubliek Duitsland is dit produkt echter kankerverwekkend. In Duitsland heeft men het gebruik van formaldehyde in cosmetica overigens verboden. Er zijn zeker milieuvriendelijker bewaarmiddelen. Het probleem is wel dat men deze in grotere hoeveelheden moet aanwenden dan formaldehyde.

Tensiden
Tensiden of oppervlakte-actieve stoffen zijn de eigenlijke reinigende bestanddelen van de wasmiddelen. Een deel van deze tensiden blijft ook na het spoelen en drogen achter aan de oppervlakte van de textielweefsels. Het gevolg is dat wij allemaal voortdurend met deze rest-tensiden op onze kleren in aanraking komen. Ook op onze huid zet zich door het voortdurend contact met het wasgoed een onzichtbare tensidenfilm af. Voor bepaalde tensiden is echter duidelijk aangetoond (via dierproeven) dat ze kankerverwekkend zijn of dat ze huidziekten veroorzaken (zoals allergieën en eczemen). Bepaalde tensiden komen voor in de natuur en kunnen zonder verdere manipulaties rechtstreeks toegepast worden door de mens. Dit zijn de zogeheten natuurlijke tensiden. De bekendste groep van natuurlijke tensiden zijn de zepen. Vanaf de jaren vijftig werdende zepen in snel tempo overvleugeld door de synthetische tensiden, eerst in de fijnwasmiddelen, maar nadien ook in toenemende mate in de volwasmiddelen. Het gebuik van fosfaten als builder was het sein voor de definitieve doorbraak aan het eind van de jaren vijftig. Sinds die tijd worden we met de wasmiddelenreclames bestookt. En het resultaat is er ook naar. De produktie van synthetische wasmiddelen ging pijlsnel omhoog en blijft stijgen. Intussen is er ook al een hele groep gedeeltelijk synthetische tensiden op de markt.

Sommige tensiden vormen een zware belasting voor het milieu, omdat ze zeker in verdere fasen moeilijk afbreekbaar blijken. Deze niet-ionische tensiden komen vooral voor in vloeibare wasmiddelen (Vizir, Bazil en een hele reeks (nieuwe) vloeibare varianten van waspoedermerken : Dreft, Dash, Omo, Radion, Persil, Coral). Zij treden op als biociden : ze hebben een bacteriedodende werking, waardoor ze heel wat problemen opleveren voor waterzuiveringsinstallaties die juist werken met behulp van bacteriën. Binnen de groep van nietionische tensiden zijn het vooral de alkylphenoletoxilaten (APE) die problemen opleveren. Dit zijn synthetische verbindingen opgebouwd uit propeen, buteen en phenol (alle petroleumderivaten) vormen deze tensiden een zware belasting voor het milieu. In de Verenigde Staten van Amerika en Zwitserland wordt het gebruik van APE teruggedrongen. Ten slotte zijn alle anionische of niet-ionische tensiden die benzenen of fenolen bevatten, schadelijk voor het milieu. Want als deze tensiden afgebroken worden, komt er noodzakelijkerwijze benzeen of fenol vrij, stoffen die zeer visgiftig en kankerverwekkend zijn.
De kationische tensiden worden vooral gebruikt in wasverzachters. Kationische tensiden hebben een zeer kwalijke reputatie met betrekking tot onze gezondheid én het milieu.

Geurstoffen
De laatste jaren zijn de ‘fijne’ geurtjes vervangen door zware geurstoffen, die bijna niet weg te krijgen zijn. De geurstoffen worden steeds meer persistent…, wasmiddelen en wasverzachters zitten er vol mee. Mensen kunnen allergisch reageren op geurstoffen met exzeem, astma etc.
De geur van wasmiddelen wordt als verkoopsstrategie aangegrepen. Wasmiddelen kunnen naar groene appelen rieken, naar wilde limoenen, naar lavendel en noem maar op. Alles ,,beter” dan de fletse citroengeur die wasmiddelen zonder additieven normaal hebben. Om onze neus te strelen worden natuurlijke of synthetische geurstoffen gebruikt. De samenstelling daarvan is een uiterst complexe aangelegenheid. Geurstoffen kunnen tot 200 verschillende componenten- bevatten op basis van 10 à 15 eigenlijke geurmakers (herpenen). Hoewel de meeste natuurlijke geurstoffen vanuit milieuhygiënisch standpunt vrij schadeloos zijn, kunnen ze toch het ecologisch evenwicht danig verstoren. Het klassiek voorbeeld is dat van de vlinder die afgaat op een lavendelgeur en daardoor in het rivierwater (bezoedeld met geurstoffen) terechtkomt. Zo kunnen geurstoffen interfereren met natuurlijke lokstoffen, met het reukvermogen van dieren enzovoort. Als je weet dat in West-Europa jaarlijks 10.000 ton geurstoffen
- en dan nog alleen voor wasmiddelen - gebruikt worden en ten slotte in het milieu terechtkomen, blijken dus ook geurstoffen een probleem op te leveren. Hoewel de weerstand bij fabrikanten groot is om deze stoffen te weren, zouden ze op termijn toch uit onze wasmiddelen moeten verdwijnen. Vooral omdat ook zij geen enkele bijdrage tot de wasactiviteit zelf leveren.

Kleurstoffen
Naast middelen om de was wit te kleuren, worden ook produkten aan voornamelijk vloeibare wasmiddelen en wasverzachters toegevoegd om het produkt zelf aantrekkelijker te maken. De kleur als verkoopsstrategie, om het wasmiddel een eigen gezicht te geven. Denken we maar aan de groene kleur van Dreft, de blauwe kleur van Silan, de rozige kleur van Wooly. Uiteraard is de bijdrage van deze kleurstoffen aan de wasactiviteit zelf zero. Ze maken het wasmiddel enkel duurder en vormen een bijkomende last voor het milieu. Sommige mensen kunnen echter allergisch op kleurstoffen reageren.

Gelukkig zijn er wasmiddelen en schoonmaakmiddelen op de markt waar geen deze toxische stoffen niet inzitten. Aanraders zijn Ecover, Sonett en wasnoten. Te verkrijgen in natuurwinkels en via internet.

Geen opmerkingen: