Een Op De Drie A Vier Kinderen Is Al Allergisch!!

Met deze blog wil ik u veel informatie omtrent allergieёn geven. Ervaringen uitwisselen om kennis op te bouwen rondom allergieёn. Dit met als doel zelfhulp te creёren. Immers u kent uw kind of uzelf het beste. Om niet afhankelijk van anderen te zijn. Informatie met betrekking tot gezond wonen en gezond leven. Hypoallergeen en natuurlijk. Informatie met betrekking tot dieёten, allergieёn, oorzaken, klachten, mogelijkheden van behandelingen, innovatief en preventief. U inbreng is hierbij zeer belangrijk. Ik nodig u daarom uit om deel te nemen aan dit blog.

Mijn Achtergrond

Door mijn beide kinderen, Alex en Donata, die allebei allergisch waren kwam ik al vroeg met de problemen omtrent allergie in aanraking. Als baby was Alex meteen na de geboorte heel erg allergisch. Hij kreeg borstvoeding tot ruim twee jaar mede doordat het niet lukte om hem op de gewone voeding over te zetten. Op alles reageerde hij met ezceem en ontzettende jeuk, oa. op rijstebloem, de fruithapjes en groenten. De voeding hebben we heel voorzichtig, in kleine stapjes aan de hand van een dagboekje, onder begeleiding van een diëtiste uitgebreid. Hij kreeg een aangepast dieet. Stoffen waar hij niet tegen kon werden geëlimineerd.

Alex sliep erg slecht, werd bij het minste of geringste wakker en huilde erg veel. Lange wandelingen en zelfs autoritten om hem stil en aan het slapen te krijgen hebben we gemaakt. Het gaf veel stress en had tevens ook effect op je relatie en je gezin. Een ultieme test kun je het wel noemen. Wanhopig werd je er van en je voelde je soms zo machteloos. Mede door de vele zorgen. Het koste iedereen dan ook veel energie. Als je terug kijkt vraag je je af hoe je in hemelsnaam die beginjaren bent doorgekomen. Je werd echt geleefd hierdoor.

Alex is allergisch voor peulvruchten, vis, tomaat, paprika, kruiden oa. kaneel en peper, chocolade, koemelk, soja, en kleur- en conserveringsmiddelen. Van chocolade, kleur- en conserveringsmiddelen werd hij erg druk en hyper, leek hierdoor soms wel ADHD achtig. Ook reageerde hij op eten wat ik had gegeten tijdens de borstvoedingsperiode. Als baby had hij eens een nieuwe spijkerbroek gekregen. Nadat ik hem deze voor het eerst had aangetrokken begon hij ineens als een gek te krijsen en te rollen. Toen ik de broek weer uitdeed werd hij weer rustig. Bleek dat het kwam door de verfstoffen in de broek. Dat verwacht je toch niet. Of die keer toen we op vakantie waren en er vlakbij een koeienstal was. Door de ammoniaklucht verergerde zijn astma en werd hij zieker en zieker. Ook kreeg hij steeds meer jeuk en had last van zijn eczeem en allergieën. Een geweldige vakantie. Bij allergieën moet je daarom constant alert en attent zijn. Maar vooral op je gevoel en je ervaring afgaan. Vaak boven de goedbedoelde adviezen want jij kent hem immers het beste en weet hoe hij reageert.

Voor behandeling gingen we naar de huisarts en zochten tevens de alternatieve sector op. De medicijnen die de reguliere medische wetenschap geeft hebben veel bijwerkingen en onderdrukken mijns inziens de oorzaak waarna het op een dieper niveau weer naar buiten komt oa. in de vorm van astma. Je doet alleen wat aan symptoombestrijding en lost de oorzaak niet op. Via via kwamen we terecht bij een chinese dokter in Rotterdam. Deze schreef zalf voor op basis van kruiden. We schrokken ons lam toen we het bericht lazen in de krant dat deze dokter opgepakt was omdat hij hormonen in deze zalf stopte. De rede juist waarom we bij hem kwamen. Nu begreep ik ook de witte plekken op de huid van onze kinderen. Wat bedrogen voelden we ons. Helaas bevinden zich overal oplichters en fraudeurs. Hoezo eerlijke en oprechte zorgverlening.

Door de allergie zijn we veel bewuster geworden van de rotzooi en toxische stoffen die er in ons eten, leefmilieu, leefwijze, gezondheidzorg en samenleving zitten. Waar we ons helemaal niet bewust van waren. Door de allergie ben je genoodzaakt je gedrag, leefwijze, eetpatroon en omgeving helemaal aan te passen. Maar ook jezelf te informeren en te onderzoeken in relatie met ervaringen en reacties. Zo verergerde ik ook door mijn patronen en gedrag zijn manier van omgaan met zijn allergie en dus ook indirect zijn allergie. Toen ik me hier bewust van werd en verschillende andere patronen letterlijk bij mijn ouders, in ons gezin en bij onze kinderen, gecopieёrd zag worden werd het voor mij duidelijk dat ik dit niet wilde. Dat ik dit wilde doorbreken. Dit was voor mij de reden om Avatar te gaan doen. Om aan de slag te gaan met mezelf. Om eerlijk te zijn naar mezelf en naar de ander toe. Een zeer krachtige cursus in zelfontdekking, zelfopbouw en zelfrealisatie.

Als ik momenteel de berichten hoor dat een op de drie kinderen al allergisch zijn, dit aantal alleen maar stijgt, maak ik me grote zorgen. Nu Oosteuropa en het Oosten onze leefwijzen en voedingswijzen overnemen zie je daar de allergieёn in aantal snel toenemen. Veel te weinig wordt er stilgestaan tijdens de ontwikkeling van produkten bij het effect op onze gezondheid. Dit zou toch een eerste criterium moeten zijn. Kostprijzen, winsten en belangenverstrengeling spelen hier echter wel een belangrijke rol in.

Onze zorg voor onze volgende generatie en hun toekomst zou hierin toch voorop moeten staan. Zodat zij ook nog een menswaardig bestaan zullen hebben. Echter het is veelal kort door de bocht beleid zonder enige visie. De regering zou hier een veel duidelijkere rol in moeten spelen met strengere regelgeving waarbij gezondheid op de eerste plaats komt.

Innovatie, nieuwe technieken en een andere gezondheidzorg zijn hierbij wel noodzakelijk om een andere 21 eeuw te creeёren. GlobalCreativeEconomy biedt hierbij een grote kans. Een nieuwe manier van ondernemen. Het loslaten van oude systemen die niet meer werken. Uitgaan van nieuwe innovatieve ideeen en kansen. Elkaars kracht zien en versterken door samenwerking. Elkaar niet zien als concurrent maar als partner, waardoor er een een community ontstaat met alle voordelen en kansen van dien. Een mooie aanvulling hierbij is cradle to cradle.

Met vriendelijk groet,

Petra Meijer-Huibers

woensdag 27 augustus 2008

Anne-Marie Rakhorst, Duurzaam Ondernemen, Cradle To Cradle en de Nutec Beurs

Het zal niet lang duren of heel Nederland kent het werkwoord ‘cradelen'. Ontleend aan Cradle to Cradle, een protocol dat de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse chemicus Michael Braungart ontwikkeld hebben en dat uitzicht biedt op een schone wereld, vol overvloed.

Sommigen, waaronder Steven Spielberg, noemen deze ‘van wieg tot wieg'-visie het enige juiste antwoord op de doemscenario's die de ronde doen over klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, uitputting van grondstoffen en fossiele brandstoffen, vervuiling van het milieu en verlies aan biodiversiteit.

‘Cradelen' biedt hoop in bange tijden, zou ik durven stellen. Ik ben er in ieder geval door gegrepen en zie megakansen voor ondernemend Nederland ontstaan. Voor de ontwikkeling van nieuwe technologie die zonnewarmte en windkracht omzetten in energie. Voor de ontwikkeling van producten die goed zijn voor mens en milieu. Geen kankerverwekkende of giftige stoffen bevatten, maar veilig zijn. Goed bruikbaar zijn in huis. Geen schadelijke dampen van weekmakers, aërosolen of andere vluchtige stoffen afgeven waardoor het binnenklimaat wordt verziekt. Geen huidkanker, allergie of astma veroorzaken als de stoffen in aanraking komen met onze huid of in onze longen terechtkomen.

Cradle to Cradle - afgekort als C2C - is in feite heel simpel uit te leggen. Alles wat een mens maakt moet of bio-afbreekbaar zijn of te recyclen tot nieuwe producten, zonder dat het in kwaliteit inboet. Braungart en McDonough noemen dat ‘down'cyclen en vervangen dit door ‘up'cyclen. Petflessen leveren de grondstof voor nieuwe petflessen, stalen bouwdelen zijn van zuiver staal zonder bijmenging van koper dat het staal verzwakt. De afvalindustrie beraamt zich er al op hoe ze alle huishoudelijk en industrieel afval in monostromen kunnen sorteren om kostbare grondstoffen terug te winnen.

C2C is een baanbrekend concept. Dat is onlangs gebleken tijdens het congres Let's Cradle in Maastricht dat werd geopend in 2007 door Jacqueline Cramer die vurig bepleitte dat Nederland ‘de broedplaats' voor vernieuwing richting C2C zou worden. McDonough en Braungart ontvouwden een nieuw scenario voor industrie, bouw, landbouw, designers, consumenten, wetenschappers en politiek dat onze en toekomstige generaties een gezonde, schone toekomst kan bieden. Zonder schaarste, beperking of consuminderen, maar dat bovendien alle ruimte geeft voor winstgevend ondernemen. Als ondernemers bereid zijn ‘out of the box' te leren denken en de kansen willen zien en benutten van duurzaam ontwikkelen. Het wordt tijd dat de BV Nederland C2C ontdekt, doorgrondt en omarmt. Dan valt er nog heel wat winstgevend te ondernemen! Dat is goed voor Planet, People en Profit. Kan het mooier?

Van 12 tot 14 november a.s. wordt in de Frankfurter Messe de Nutec gehouden. Nutec is de afkorting van Nutrients - Upcycling - Triple-Top-Line - Eco-effectiveness - Community. Wie mijn eerste column ‘Gecradeld' Nederland? heeft gelezen, onderkent meteen wat deze begrippen inhouden en noteert bovenstaande data met stip in de agenda.
Nutec is de allereerste internationale Cradle to Cradle-beurs. Op zich is dat al een reden om de TomTom richting beurscomplex in te stellen. Belangrijker nog vind ik dat de Nutec een netwerkbeurs wordt. Een forum waar bedrijven en geïnteresseerden uit alle kringen van de internationale samenleving elkaar kunnen ontmoeten. Om kennis te maken met elkaars Cradle to Cradle-diensten en -producten, kennis uit te wisselen, samenwerkingsverbanden en allianties te vormen... en om te voorkomen dat iedereen opnieuw het wiel uitvindt.

Duurzaam ontwikkelen is nieuw en gaat uit van andere principes dan de conventionele manier van productontwikkeling, bouwen of renoveren. Cradle to Cradle propageert een nieuwe manier van ontwerpen en ontwikkelen. Met als uitgangspunt dat gebruikte materialen eindeloos opnieuw te gebruiken zijn door ze aan te bieden in intelligent material pools of bio-afbreekbaar zijn om de aarde te voeden.

‘Afval = voedsel' wordt vaak gezegd om de filosofie kort en bondig weer te geven. Compost uit groente-, fruit- en tuinafval is bekend. Papierrecycling ook, maar typisch een voorbeeld van downcycling in plaats van de upcycling ofwel maximalisatie die Cradle to Cradle voorstaat.
Als we kans zien zuivere materiaalstromen terug te winnen van dezelfde kwaliteit, hebben we grondstoffen voor nieuwe producten. Niks opnieuw delven, winnen, fabriceren of telen; terug in de material pool en intelligent opnieuw gebruiken.

Om de uitstoot van CO2- en fijnstof terug te dringen, zijn zon en wind beschikbaar als eindeloze energiebronnen, is energie op te wekken uit afval, asfalt en het riolenstelsel. Technieken voor de winning van aard- en omgevingswarmte, getijden- en geothermische energie, onze behoefte aan verwarming en koeling door warmte-/koudeopslag in de bodem...
Ze bestaan al en worden steeds vaker toegepast. Toch moet de green mindset nog tot in veel meer kringen doordringen om duurzame ontwikkeling echt tot volle bloei te brengen.

Samen met de Kamer van Koophandel Noord-Limburg is mijn bedrijf Search vertegenwoordigd op de Nutec. Daar ben ik trots op, want wij zijn een Nederlandse consortium partner van EPEA (Michael Braungart's bureau en initiatiefnemer van de Nutec).
Als mens én ondernemer hoop ik in november kennis te maken en kennis te delen met gedreven ondernemers. Mensen die hun vizier ook gericht hebben op een schone wereld, vol overvloed. Hopelijk zie ik u dan ook!
Auteur: Anne-Marie Rakhorst
Onderneming: Search Ingenieursbureau B.V.
Bron: deondernemer.nl

Tevens heeft de Floriade 2012 het Cradle to Cradle principe omarmt en gaat dit helemaal toepassen op de Floriade. In Venlo wordt er een Cradle to Cradle Universiteit opgericht met medewerking van de bedenkers van het concept. Deze ontwikkelingen geven zeker hoop voor de toekomst. Worden we eindelijk eens wakker. De aarde verdient toch beter. Ik hoop daarom dat iedereen dit concept omarmt en ermee aan de slag gaat, wil onze volgende generatie nog een leefbaar leven hebben hier op aarde.

Geen opmerkingen: