Eindelijk is daar het bewijs: kinderen worden inderdaad drukker door kleurstoffen en conserveermiddelen. Ook kinderen die van zichzelf rustig zijn.
Ervaren ouders hebben het bewijs misschien niet nodig, maar hier is het: kinderen worden inderdaad drukker van toevoegingen in snoep en frisdrank. “Bijna alle kinderen – hyperactief of niet – blijken gevoelig voor kunstmatige kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen,” vertelt de Britse kinderallergoloog John Warner.
Ervaren ouders hebben het bewijs misschien niet nodig, maar hier is het: kinderen worden inderdaad drukker van toevoegingen in snoep en frisdrank. “Bijna alle kinderen – hyperactief of niet – blijken gevoelig voor kunstmatige kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen,” vertelt de Britse kinderallergoloog John Warner.
Al vijfentwintig jaar wordt naar de relatie gezocht, met wisselende uitkomsten. De nieuwe studie is groter dan voorgaande studies, en neemt als eerste ook gewone kinderen mee. Warner zag in zijn onderzoek geen engeltjes die van een toverbal ineens over rooie gingen: “Het was meer dat alle kinderen een klein beetje drukker werden. Toch is het belangwekkend. Als je de scores omrekent, dan zorgt zo’n toename dat twee keer zoveel kinderen doorschieten in hun drukte, en de grens overschrijden waarboven het gedrag problematisch is. In een omgeving zonder toevoegingen zouden twee keer zo weinig kinderen echt nadeel ondervinden van hun hyperactiviteit.”
277 Driejarige peuters van het Isle of Wight deden mee aan het onderzoek, de helft van hen hyperactief, de andere helft niet. Hun ouders zorgden eerst dat die een week lang geen kleur- en conserveermiddelen binnenkregen. De tweede en vierde week kregen de peuters dagelijks een drankje, dat de ene week uit placebo bestond en de andere week uit een niet te onderscheiden drankje met flinke maar realistische hoeveelheden toevoegingen: kunstmatige kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat.
De effecten waren kennelijk niet dramatisch, want in het laboratorium zagen oplettende psychologen geen effect. “De ouders wel. Net als de kinderen en psychologen wisten ze niet welke week het drankje verrijkt was, maar in de verrijkte week noteerden praktisch alle ouders meer zenuwachtige bewegingen, spraakzaamheid, rusteloosheid en concentratieproblemen. Zowel bij de hyperactieve als bij de gewone kinderen,” vertelt Warner.
“Het is verrassend dat bijna alle kinderen erop reageren. Wel waren de ouders natuurlijk gefocusd op hyperactiviteit, en kleine verschillen vielen hen extra op. Daardoor rapporteerden ze misschien wat overdreven over de gróótte van de reactie.” Warner en collega’s willen daarom de experimenten herhalen op lagere scholen; dat is een natuurlijker omgeving dan het laboratorium, maar zonder de extra waakzame ouders.
Een opvallende vondst was dat veel kinderen in de week met verrijkte drankjes, meer last hadden van een verstopte neus of een loopneus. Op het eerste gezicht bevestigt dat de oude theorie dat hyperactiviteit een allergische reacties op toevoegingen is. Maar de huidige studie ontkracht dat. “Van alle kinderen hebben we vooraf hun allergische aanleg gemeten en die hield geen enkel verband met de hyperactieve reactie op additieven,” aldus Warner.
“Die kleurstoffen en conserveermiddelen werken kennelijk niet via een allergische reactie, en ik geloof sowieso niet dat kleurstoffen hyperactief gedrag veroorzaken, maar hooguit versterken. Daarvoor is hyperactiviteit veel te complex,” zegt Warner. “Maar misschien hebben ze een directe invloed op de neus. Het is denkbaar dat die kinderen moeilijker ademhalen en daardoor ’s nachts minder goed slapen, en dat daardoor de concentratie- en andere problemen ontstaan.”
Simone de Schipper
Warner van de University of Southampton werkte samen met het Asthma and Allergy Research Centre op het Isle of Wight.
B Bateman, J O Warner, E Hutchinson, T Dean, P Rowlandson, C Gant, J Grundy, C Fitzgerald en J Stevenson: The effects of a double blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. In: Archives of Disease in Childhood, vol. 89 p. 506-511 (juni 2004).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten