Volgens dermatoloog in opleiding Kim Peeters van het AMC Utrecht is dit een onbekende allergie die steeds vaker voorkomt dan men denkt. "Bij ons in de polikliniek allergologie kwam een aantal mensen met klachten die we niet konden verklaren". verteld Peeters, die vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht. "De klachten kwamen na het eten van koekjes, chips, pannenkoekmeel, kruidenmixen of brood. Na analyse ontdekte onze diëtist, Anouska Michelsen dat de klachten steeds optraden na het eten van een product waar lupinemeel in zat verwerkt. Dat was de aanleiding voor verder onderzoek."
Peeters onderzocht onder anderen een groep van 39 patiënten, die al een voedselallergie hadden. Ze gaf ze lupinemeel in oplopende doseringen,'verstopt in aardappelpuree en keek of er klachten optraden. Een derde bleek klachten te krijgen, variërend van jeuk in de mond tot benauwdheid."
Dit is natuurlijk een kleine groep, die bovendien al een voedselallergie hadden. We vermoeden dat mensen met een pinda allergie waarschijnlijk meer kans hebben op een allergie voor lupine. Maar je kunt ook alleen voor lupinemeel allergisch zijn, bleek uit een ander onderzoek."
Peeters hoopt dat er meer bekendheid komt voor deze allergie. "Lupine is nog heel onbekend, maar het is wel sterk in opmars."
Het Europees Parlement heeft besloten dat uiterlijk 23 december 2008 de aanwezigheid van lupine verplicht op verpakkingen worden vermeld. Karine Hoenderbos
In de Berm
Lupine is een plant die je vaak in de berm ziet. Aan de plant groeien peulen met daarin bonen. Lupine is eenvoudig te telen, rijk aan eiwitten en gemakkelijk toepasbaar in de voedingsindustrie. De
voedingsmiddelenindustrie beschouwd lupine daarom als een goed alternatief voor de vaak genetische gemodificeerde soja.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten