Schimmels in uw woning duiden op een veel te hoog vochtgehalte en onvoldoende verluchting. Maar let op: deze ongewenste gasten zijn niet enkel schadelijk voor uw woning, maar ook voor u. Bepaalde schimmels kunnen immers gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen, kleine kinderen en oudere personen…
Hoe kunt u schimmel bespeuren en bestrijden? Welke risico's voor de gezondheid? Schimmel in huis kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Sommige schimmels kunnen immers problemen veroorzaken zoals irritaties, verergering van astma, allergische reacties (huidontsteking, neusverkoudheid, chronische bronchitis) en overgevoeligheid. Hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenverlies kunnen eveneens voorkomen. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen, evenals personen met gezondheidsproblemen aan de luchtwegen of een verzwakt immuunsysteem lopen nog meer risico als zij aan deze schimmels worden blootgesteld.
Hoe kunt u ze opsporen?
De meeste woningen zijn besmet met schimmels van het type Cladosporium, Aspergillus, Stachybotrys, Penicillium, Alternaria, Chaetomium. Schimmel kan eender welke kleur hebben: zwart, wit, rood, oranje, geel, blauw of paars. Zo vormt de Stachybotrys kleine zwarte of groenzwarte kolonies.
Een muffe of aardachtige geur verraadt de aanwezigheid van schimmels. Ze geven echter niet allemaal een geur af. Zelfs zonder geur getuigen vochtplekken, vochtigheid of tekenen van een waterlek van problemen met het vochtgehalte en is er een kans op het verschijnen van schimmels.
Er kunnen ook vlekken in huis opduiken die niet toe te schrijven zijn aan schimmels. Zo kunnen vlekken op het tapijt dicht bij de elektrische radiator veroorzaakt worden door vervuiling van buitenaf die de woning binnendringt. Een ander voorbeeld zijn roetvlekken of –deeltjes, afkomstig van de rook van een kaars of een sigaret.
Witachtige mousse op vochtige muren kan dan weer te wijten zijn aan muurkanker.
Wat kunt u doen?
U kunt de vorming van schimmels vermijden door onder meer de vochtigheidsgraad onder controle te houden, uw woning tamelijk droog te houden en handelingen te vermijden die veel vocht met zich meebrengen:
- Verlucht uw huis 's morgens en 's avonds gedurende 10 à 15 minuten zodat het vocht buiten kan.
- Vergeet ook niet uw meubels te verluchten.
- Met behulp van een thermometer-hygrometer kunt u het vochtgehalte bepalen. Probeer dit onder de 50 % te houden bij een temperatuur van 20 °C.
- Herstel waterlekken in muren en plafonds.
- Droog uw wasgoed niet aan een wasdraad in huis, maar in de droogtrommel of u buiten aan een waslijn.
- Open tijdens en na uw douche of bad de badkamerramen. Een ventilatiesysteem kan ook helpen.
- Doe tijdens het koken een deksel op uw potten en pannen.
- Gebruik tijdens het koken ook altijd de afzuigkap.
Bron: test-aankoop.be