Een Op De Drie A Vier Kinderen Is Al Allergisch!!

Met deze blog wil ik u veel informatie omtrent allergieёn geven. Ervaringen uitwisselen om kennis op te bouwen rondom allergieёn. Dit met als doel zelfhulp te creёren. Immers u kent uw kind of uzelf het beste. Om niet afhankelijk van anderen te zijn. Informatie met betrekking tot gezond wonen en gezond leven. Hypoallergeen en natuurlijk. Informatie met betrekking tot dieёten, allergieёn, oorzaken, klachten, mogelijkheden van behandelingen, innovatief en preventief. U inbreng is hierbij zeer belangrijk. Ik nodig u daarom uit om deel te nemen aan dit blog.

Mijn Achtergrond

Door mijn beide kinderen, Alex en Donata, die allebei allergisch waren kwam ik al vroeg met de problemen omtrent allergie in aanraking. Als baby was Alex meteen na de geboorte heel erg allergisch. Hij kreeg borstvoeding tot ruim twee jaar mede doordat het niet lukte om hem op de gewone voeding over te zetten. Op alles reageerde hij met ezceem en ontzettende jeuk, oa. op rijstebloem, de fruithapjes en groenten. De voeding hebben we heel voorzichtig, in kleine stapjes aan de hand van een dagboekje, onder begeleiding van een diëtiste uitgebreid. Hij kreeg een aangepast dieet. Stoffen waar hij niet tegen kon werden geëlimineerd.

Alex sliep erg slecht, werd bij het minste of geringste wakker en huilde erg veel. Lange wandelingen en zelfs autoritten om hem stil en aan het slapen te krijgen hebben we gemaakt. Het gaf veel stress en had tevens ook effect op je relatie en je gezin. Een ultieme test kun je het wel noemen. Wanhopig werd je er van en je voelde je soms zo machteloos. Mede door de vele zorgen. Het koste iedereen dan ook veel energie. Als je terug kijkt vraag je je af hoe je in hemelsnaam die beginjaren bent doorgekomen. Je werd echt geleefd hierdoor.

Alex is allergisch voor peulvruchten, vis, tomaat, paprika, kruiden oa. kaneel en peper, chocolade, koemelk, soja, en kleur- en conserveringsmiddelen. Van chocolade, kleur- en conserveringsmiddelen werd hij erg druk en hyper, leek hierdoor soms wel ADHD achtig. Ook reageerde hij op eten wat ik had gegeten tijdens de borstvoedingsperiode. Als baby had hij eens een nieuwe spijkerbroek gekregen. Nadat ik hem deze voor het eerst had aangetrokken begon hij ineens als een gek te krijsen en te rollen. Toen ik de broek weer uitdeed werd hij weer rustig. Bleek dat het kwam door de verfstoffen in de broek. Dat verwacht je toch niet. Of die keer toen we op vakantie waren en er vlakbij een koeienstal was. Door de ammoniaklucht verergerde zijn astma en werd hij zieker en zieker. Ook kreeg hij steeds meer jeuk en had last van zijn eczeem en allergieën. Een geweldige vakantie. Bij allergieën moet je daarom constant alert en attent zijn. Maar vooral op je gevoel en je ervaring afgaan. Vaak boven de goedbedoelde adviezen want jij kent hem immers het beste en weet hoe hij reageert.

Voor behandeling gingen we naar de huisarts en zochten tevens de alternatieve sector op. De medicijnen die de reguliere medische wetenschap geeft hebben veel bijwerkingen en onderdrukken mijns inziens de oorzaak waarna het op een dieper niveau weer naar buiten komt oa. in de vorm van astma. Je doet alleen wat aan symptoombestrijding en lost de oorzaak niet op. Via via kwamen we terecht bij een chinese dokter in Rotterdam. Deze schreef zalf voor op basis van kruiden. We schrokken ons lam toen we het bericht lazen in de krant dat deze dokter opgepakt was omdat hij hormonen in deze zalf stopte. De rede juist waarom we bij hem kwamen. Nu begreep ik ook de witte plekken op de huid van onze kinderen. Wat bedrogen voelden we ons. Helaas bevinden zich overal oplichters en fraudeurs. Hoezo eerlijke en oprechte zorgverlening.

Door de allergie zijn we veel bewuster geworden van de rotzooi en toxische stoffen die er in ons eten, leefmilieu, leefwijze, gezondheidzorg en samenleving zitten. Waar we ons helemaal niet bewust van waren. Door de allergie ben je genoodzaakt je gedrag, leefwijze, eetpatroon en omgeving helemaal aan te passen. Maar ook jezelf te informeren en te onderzoeken in relatie met ervaringen en reacties. Zo verergerde ik ook door mijn patronen en gedrag zijn manier van omgaan met zijn allergie en dus ook indirect zijn allergie. Toen ik me hier bewust van werd en verschillende andere patronen letterlijk bij mijn ouders, in ons gezin en bij onze kinderen, gecopieёrd zag worden werd het voor mij duidelijk dat ik dit niet wilde. Dat ik dit wilde doorbreken. Dit was voor mij de reden om Avatar te gaan doen. Om aan de slag te gaan met mezelf. Om eerlijk te zijn naar mezelf en naar de ander toe. Een zeer krachtige cursus in zelfontdekking, zelfopbouw en zelfrealisatie.

Als ik momenteel de berichten hoor dat een op de drie kinderen al allergisch zijn, dit aantal alleen maar stijgt, maak ik me grote zorgen. Nu Oosteuropa en het Oosten onze leefwijzen en voedingswijzen overnemen zie je daar de allergieёn in aantal snel toenemen. Veel te weinig wordt er stilgestaan tijdens de ontwikkeling van produkten bij het effect op onze gezondheid. Dit zou toch een eerste criterium moeten zijn. Kostprijzen, winsten en belangenverstrengeling spelen hier echter wel een belangrijke rol in.

Onze zorg voor onze volgende generatie en hun toekomst zou hierin toch voorop moeten staan. Zodat zij ook nog een menswaardig bestaan zullen hebben. Echter het is veelal kort door de bocht beleid zonder enige visie. De regering zou hier een veel duidelijkere rol in moeten spelen met strengere regelgeving waarbij gezondheid op de eerste plaats komt.

Innovatie, nieuwe technieken en een andere gezondheidzorg zijn hierbij wel noodzakelijk om een andere 21 eeuw te creeёren. GlobalCreativeEconomy biedt hierbij een grote kans. Een nieuwe manier van ondernemen. Het loslaten van oude systemen die niet meer werken. Uitgaan van nieuwe innovatieve ideeen en kansen. Elkaars kracht zien en versterken door samenwerking. Elkaar niet zien als concurrent maar als partner, waardoor er een een community ontstaat met alle voordelen en kansen van dien. Een mooie aanvulling hierbij is cradle to cradle.

Met vriendelijk groet,

Petra Meijer-Huibers

maandag 8 september 2008

Een Gezonde Babykamer

Auteur Irma Thijssen, projectleider Toekomst zonder gif bij WECF
Bijna 70% van de aanstaande ouders gaat een nieuwe babykamer inrichten. Er komt nieuwe vloerbedekking, er worden nieuwe meubels gekocht, de muren worden geschilderd. Een gezonde babykamer bevordert de gezondheid van de baby. Baby's verblijven immers meer dan 90% van hun tijd binnenshuis. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's in pas opgeknapte kamers of waarvan de moeder tijdens de zwangerschap de kamer heeft opgeknapt, 40% meer kans op allergieën hebben! Het is natuurlijk niet mogelijk om alle gevaren waarmee baby's en kinderen te maken krijgen te voorkomen, maar we kunnen genoeg doen om onze kinderen een gezonde start te geven!

Allerlei dagelijkse producten bevatten kunstmatige chemische stoffen. We worden eraan blootgesteld zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Van de meeste stoffen is weinig bekend over hun effecten op mens en milieu. Baby's en zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar voor chemische stoffen. Veel stoffen hopen zich op in het lichaam. Zwangere vrouwen geven deze stoffen door aan hun baby's, via de placenta en via moedermelk. In navelstrengbloed zijn meer dan 350 kunstmatige chemisch stoffen aangetroffen! Jonge kinderen zijn kwetsbaar, omdat hun immuun- en hormoonsystemen nog in ontwikkeling zijn, huid vijf keer dunner is dan die van volwassenen, en ze meer water en voedsel binnen krijgen vergeleken met hun gewicht.
De meest gevaarlijke chemische stoffen kunnen giftig zijn, het hormoonsysteem verstoren, kankerverwekkend zijn of ons DNA veranderen, geboortedefecten en miskramen veroorzaken. Gezondheidseffecten, uiteenlopend van leerproblemen, astma en allergieën tot onvruchtbaarheid en kanker, worden vaak pas veel later in het leven zichtbaar. Het is daarom belangrijk dat aanstaande ouders onnodige blootstelling van moeder en kind aan gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk voorkomen.
Adviezen voor een gezonde babykamer

• Nieuwe meubels en vloerbedekking kunnen broomhoudende brandvertragers en insecticiden bevatten. Let hierop bij de aanschaf, en laat bij onzekerheid nieuwe spullen altijd minstens 4 weken luchten

• Spaanplaat en triplex kunnen formaldehyde bevatten. Ook hier geldt dat u beter spullen zonder formaldehyde kunt aanschaffen. Of laat ze minstens 4 weken luchten.

• Verf, lijm en lak kunnen organische oplosmiddelen bevatten. Kies liever waterverdunbare verf of natuurverf. Zorg tijdens het verven voor goede ventilatie. En laat het schilderen liever over aan de aanstaande vader!

• Schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers kunnen kunstmatige musken, benzeen, formaldehyde, APEO's en ftalaten bevatten. Goede hygiene is belangrijk, maar zorg liever voor goede ventilatie en beperk het gebruik van schoonmaakmiddelen: ga stofzuigen of dweilen met gewoon water.

• Plastic opbergboxen en commodekussens kunnen ftalaten bevatten. Kies liever iets anders.

• Plastic babyflesjes kunnen bisfenol-A bevatten. Kies liever glazen flesjes.

• Verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, creme, zonnebrand kunnen ftalaten, synthetische musken, parabenen en triclosan bevatten. Gebruik geen of weinig zeep en shampoo, en vermijd geparfumeerde producten.

• Voedingsmiddelen kunnen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Kies liever biologisch. Er zijn ook veel lekkere potjes biologische voeding verkrijgbaar!

• Plastic speelgoed kan ftalaten bevatten. Er zijn genoeg alternatieven!

• T'shirts met opdruk kunnen ftalaten bevatten. Kies t-shirts zonder opdruk.

• Luiers kunnen organotin bevatten. Kies biologische of katoenen luiers.

Meer informatie
http://www.wecf.nl/; zie onder Toekomst zonder gif. Women in Europe for a Common Future (WECF) is een internationaal netwerk van 90 vrouwenorganisaties die gezamenlijk werken aan gezondheid, milieu, duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. WECF zet zich al jaren in voor vrouwen en gezondheid, ondermeer via beleidsbeinvloeding en lobby rond REACH en via voorlichtingsactiviteiten.
De website http://www.wecf.nl/ staat boordevol Europees nieuws over gezondheid.
http://www.reach.org/: nieuwe Europese wetgeving over chemische stoffen, op 1 juni 2007 gefraseerd van kracht. REACH staat onder zware druk van de chemische industrie en het is de vraag of REACH de gewenste veilige producten kan garanderen. WECF pleit voor een sterk REACH, waarbij stoffen voordat zij op de markt komen getest moeten worden en schadelijke stoffen moeten worden vervangen door veiligere alternatieven.
Irma Thijssen, projectleider Toekomst zonder gif bij WECF, 19 september 2006
Bron: http://www.mamas.nl/

Verdere aanvullende informatie:

Geen opmerkingen: